Longread3_Breda_Header_01

Breng váárt in vooruitgang!

Zo vinden imagineers vernieuwende ideeën.

De wereld heeft dringend behoefte aan nieuwe impulsen. Ideeën die verandering in gang zetten... minstens.
We moeten váárt maken nu. En daarom speelt de creatieve industrie een sleutelrol.

Op technologisch vlak maken we een enorme vlucht. De smartphone in je zak is miljoenen keren krachtiger dan de computer die Neil Armstrong in 1969 op de maan zette. En als we de lijn extrapoleren, streeft kunstmatige intelligentie in 2029 het menselijk brein voorbij.

Longread3_Breda_22 tijd kennis

"Technisch is eigenlijk alles mogelijk. Wat gaan we met die techniek doen, dat is nu een veel interessantere vraag."
Jeroen van Glabbeek, CM Payments

portret CM

Hoe kunnen we de potentie van technologie vertalen naar concrete vooruitgang? Door nieuwe middelen te omarmen, nieuwe wegen te zoeken en nieuwe toepassingen te ontwikkelen – stuk voor stuk uitdagingen die imagineers aangaan.

#1

Omarm nieuwe middelen

Patent om te lopen, springen & rennen, 1890

Geweldige camera’s binnen handbereik. Complete studio’s op laptops. Hoogwaardige videoproductie is steeds minder een kwestie van investeren. En steeds meer een kwestie van talent, visie en durf.

Verhalenmakers Whalebone & Greenstone grijpen de productietools van vandaag aan om emotionele binding te creëren. Vaak verbeelden ze verhalen over mensen en plaatsen, want dat zijn onderwerpen waar kijkers zich mee identificeren en die het grote publiek raken.

"Technologie is vet, maar innovatie begint bij: hoe raak je mij ermee?"
Jeroen Wilms, Whalebone & Greenstone

Jeroen
regiodag eHealth Voor de Brabantse regiodag van de Europese eHealth Week 2016 produceerde Whalebone & Greenstone een serie filmfragmenten rondom dementie. Als kijker wordt je gepakt door het verhaal van oma Riet, een fictief maar voor velen herkenbaar personage. Terloops leer je hoe je dementie in een vroegtijdig stadium kunt herkennen en hoe je het gesprek daarover aangaat met de mensen om haar heen.

Deze productie is een co-creatie van Whalebone & Greenstone en Ithaca, in samenwerking met de gemeente Breda, in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

#2

Zoek nieuwe wegen

Liefdevolle aandacht doet groeien – ook commercieel. Dat is het mantra van Goedzooi, bureau voor beweging, merketing en beleving. Deze imagineers zijn meesters van het creatieve proces. Ze inspireren bedrijven en organisaties om tot innovatie te komen.

Imagineering leidt tot memorabele momenten die verandering brengen.
Mitch van Veldhoven, Goedzooi

Goedzooi

Wat kunnen we ons voorstellen van de gezondheidszorg in 2030? Dat vroeg de GGD zich af. In samenwerking met Coollab organiseerde Goedzooi een tweedaags event om antwoorden te vinden.

Op de eerste dag schoven directeuren van GGD’s aan bij studenten voor een diner. De directeuren waren gecamoufleerd als notulisten, zodat de studenten vrijuit konden praten. Op de tweede dag gingen directeuren met de input aan de slag. Op basis van de inzichten ontwikkelden ze pitches voor concrete projecten.

Patent om beleeft te groeten, 1896
#3

Ontwikkel nieuwe toepassingen

CM Payments ontwikkelt veilige en efficiënte oplossingen voor financiële transacties, cruciaal voor de uitrol van het internet of things. In samenwerking met BMW en Park Mobile haalt CM Payments het frustrerende uit betaald parkeren.

Hoe kun je techniek gebruiken om het leven leuker, makkelijker en veiliger te maken?
Joris van der Waart, CM Payments.

Joris

Je hoeft eigenlijk alleen nog uit te stappen, de rest regelt je auto. Plaatsbepalen, aanmelden, afrekenen, uitchecken: je auto handelt het allemaal netjes af. Leuk voor de BMW-bezitter. En een mooie stap naar een veiligere, efficiëntere en comfortabelere vorm van mobiliteit.

Patent om te kunnen vliegen, 1889

In het kielzog van de technologische ontplooiing groeit het belang van de creatieve industrie. De overheid ziet dat en drukt het stempel topsector op deze branche. In 2020 moeten we 'de meest creatieve economie van Europa’ zijn, dat is het doel.

Imagineers zijn mensen die hun persoonlijke fascinaties najagen. Ondernemers met een onderzoekende geest en een natuurlijke speelsheid. Specialisten die elkaar nodig hebben om grenzen te verleggen.

Hier gaan we heen

Door samenwerking tussen specialisten ontstaat een versnellend effect. Precies wat nodig is om opkomende technologieën snel te gaan benutten voor het verbeteren van de wereld, ons leven, de economie en onze business.

De creatieve industrie maakt levens beter en economieën sterker.
Willem-Alexander van Oranje-Nassau, koning

Willem-Alexander

City of imagineers vervult de rol van katalysator voor de creatieve industrie van Breda. Door imagineers samen te brengen en samenwerking te stimuleren, vergroten we de creatieve kracht van onze mooie stad.

Maak met ons de toekomst van Breda

Colofon

https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2015/12/WEB_YURR_OOMS_MG_3424.jpeg
 • Ontwerp:
 • Yurrian Rozenburg
 • Stefan Mannheim
 • YURR Studio
https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2015/12/Marcel-Burg_MG_6320.jpg
 • Ontwikkeling:
 • Marcel Burg
 • Martijn v.d. Hulst
 • Burg, Burg.
https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2015/12/MG_3481_paul-stekelenburg.jpg
 • Tekst:
 • Paul Stekelenburg
 • Botaniek

Meer kennis & inspiratie

Een dosis gezonde creativiteit

Bredase innovaties in Health & Life Sciences

lees meer

Imagineers by Night

lees meer