Een dosis gezonde Bredase creativiteit

Als we zo doorgaan, lopen we dood. Dat is de situatie in zorgverlening. De zorgbehoefte groeit, de zorgcapaciteit neemt af. Meer resultaat met minder resources: Health & Life Sciences moet de komende jaren grote stappen zetten.

Imagineering kan ons redden. De gemeente Breda stelt het doel om innovatie in de zorg aan te jagen. Leden van City of imagineers gaan deze uitdaging aan. Wij spraken met E-sites, Twaalf en Atlantis Games over innovaties van vandaag en ideeën voor de toekomst.

Gelukkig heeft Breda wethouder Miriam Haagh. “Een goede kwaliteit van leven en zorg en welzijn onlosmakelijk met elkaar verbinden. Daar onderscheidt Breda zich in. Zorginnovaties kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

In Breda zijn vele partijen al actief op dit gebied. Samen bundelen we onze krachten om de invoering van zorginnovatie te versnellen, om meer te doen met zorginnovatie en om die innovatie geaccepteerd te krijgen in de samenleving.

De creatieve industrie – verenigd in City of Imagineers – is sterk vertegenwoordigd in Breda. Zij zorgen voor de nodige ‘verbeelding’ van zorginnovatie en zetten partijen in beweging.”

Klik op de kaart voor vergrijzingscijfers per gemeente

map2
  • Breda
  • Leeftijd
    0 tot 20
    21.9 %
  • Leeftijd
    20 tot 65
    59.8 %
  • Leeftijd
    65-plus
    18.3 %
  • bron: www.zorgatlas.nl

Hier gaan we heen

Dit brengt een toenemende en andere vraag naar gezondheidszorg en welzijnswerk met zich mee en een daarmee gepaard gaande andere organisatie en financiering. Daarnaast is er een snelle opmars van chronische aandoeningen, psychische klachten en problemen van geestelijke ongezondheid waardoor de vraag naar zorg sterk zal toenemen en veranderen en de gezondheidsuitgaven verder zullen stijgen.

Hier gaan we heen

foto: Thomas Leuthard

Verder bepalen de complexe interacties tussen een groot aantal genen en omgevingsfactoren welke aandoeningen en beperkingen optreden. Het hebben van voldoende reserve en veerkracht om van schade te herstellen en deze te compenseren is dan cruciaal. Zelfstandig functioneren zonder hulp van buiten lukt niet goed meer. Voor wie lager opgeleid is liggen de cijfers ongunstiger dan voor hoger opgeleiden.

“Door de triviale zaken efficiënt in te richten, schept technologie juist ruimte voor een persoonlijker consult.” Daan Jansen | E-sites

De wachtruimte: daar gaat je dag

Je wordt wakker met een kriebeltje aan het puntje van je neus. Alsof je al een paar dagen snuit in dat lichtbruine papier dat vroeger in het toilet van elke basisschool hing.

Maar je bent niet verkouden. En je koopt al jaren zakdoekjes met aloë-vera. Toch maar even naar laten kijken. Op naar de huisarts, waar de wachtruimte wacht. Daar gaat je dag.

Hier gaan we heen

foto: wikimedia

Nu

Met Constamed vermijd je het gedoe met een fysieke locatie. Je blijft waar je bent en vraagt een videoconsult aan. Dit groeiende platform verbindt je virtueel met huisartsen en specialisten – en dat bespaart iedereen veel tijd.

Nabije toekomst

Moet je toch echt die wachtruimte in? Benut je tijd daar nuttig en bereid het consult voor. Via je smartdevice beantwoord je de vragen die anders de eerste minuten van je consult in beslag nemen.

“Bij zorgverleners heerst het beeld dat de inzet van technologie ten koste gaat van aandacht,” stelt Daan Jansen van E-sites. “Door de triviale zaken efficiënt in te richten, schept technologie juist ruimte voor een persoonlijker consult.”

Verder in de toekomst

Het verzamelen van data neemt een vlucht. Nu gebruik je gps, hartslagmeter en fitbit om te trainen voor de Singelloop. Binnen tien jaar zijn de metingen die je zelf maakt accuraat genoeg voor medische doeleinden.

“We moeten ons nu voorbereiden op de mogelijkheden die komen, zodat we straks de benodigde ervaring en infrastructuur hebben om emerging technologies te benutten. Hiermee kunnen we, In een tijd die vraagt om efficiëntie, de patiënt en zorgverlener dichter bij elkaar brengen – ongeacht de fysieke afstand.”

“Specialisten en instellingen grijpen uit gewoonte naar klassieke middelen. De hoge werkdruk en de veranderingen die komen, vragen om effectievere leermethodes.” Sjef Kuijsters | Twaalf BV

Nieuwe mogelijkheden

Het begon met één persoon met een kriebeltje aan zijn neus in de wachtkamer van je praktijk. Tegenwoordig zie je dagelijks mensen die aan het puntje van hun neus krabbelen. En het begint ook onder je medewerkers.

Dit moet je de kop indrukken. Een training? Kost iedereen een werkdag en daarna vervallen ze in de routine van drukke dagen. Posters en flyers? Het blijf een gok of de boodschap is aangekomen.

Hier gaan we heen

foto: wikmedia

Nu

Sjef Kuijsters: “Eén van de grotere uitdagingen van organisaties is het niveau van parate kennis bij medewerkers. Als bestuurders, managers en adviseurs ingrijpen, gaan ze uit gewoonte voor klassieke leermiddelen.”

Nabije toekomst

Het next level e-learning platform Knowingo van IC3D media maakt kennisontwikkeling effectief en plezierig. Dit triviaspel gebruik je tijdens verloren minuten. Met je mobiel maak je met speels gemak lesstof eigen. Twaalf maakt Knowingo klaar voor gebruik in public health.

Organisaties in public health ontwikkelen naar behoefte trainingen voor Knowingo. In de creatie en deling van deze content ligt de grootste waarde. In de volgende release kunnen makers hun trainingen delen. Zo ontstaat een bibliotheek van trainingen specifiek voor public health.

Verder in de toekomst

Wat als je smartdevice je leerstemming herkent? Binnen 10 jaar leveren platforms als Knowingo automatisch volledig persoonlijk opgebouwde leertrajecten: het juiste puzzelstukje, op de fijnste manier op het perfecte moment.

“Persoonlijk leren gaat de komende jaren een enorme vlucht nemen. Het komt nu aan op acceptatie van de techniek. Organisaties in health & life sciences lopen daarin achter en moeten nu echt stappen gaan zetten.”

De beste health apps voor op je mobiele telefoon

bronnen: www.iculture.nl, apple app store

klik op een app
voor informatie

“We moeten het patroon doorbreken dat zorgverlening onlosmakelijk verbonden is met tijd: consults, behandelingen en begeleiding. Door te investeren in preventieve tools kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren, de vraag naar zorg uitstellen en een flinke efficiëntieslag maken.” Frank Zijlmans | Atlantis Games

Een kwestie van gedragsverandering

Een verontrustende ontdekking tijdens je onderzoek naar de kriebelkwestie: je stuit je op een risicogroep. Als het bij deze personen gaat kriebelen, zullen zij de wachtruimtes overspoelen.

Dat moet je voorkomen en de remedie is eenvoudig. Het is een kwestie van gedragsverandering. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, krabt niet eindeloos op hetzelfde plekje.

Hier gaan we heen

foto: Chalmers Butterfield

Nu

Frank Zijlmans: “We moeten het patroon doorbreken dat zorgverlening onlosmakelijk verbonden is met tijd: consults, behandelingen en begeleiding. Door te investeren in preventieve tools kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren, de vraag naar zorg uitstellen en een flinke efficiëntieslag maken.”

Veel senioren worstelen met eenzaamheid. De game Familiegeheimen opent de deur naar nieuwe sociale contacten. Het is een intrigerende puzzel die je voltooit door samen te werken met andere spelers, in de virtuele én de ‘werkelijke’ wereld.

Nabije toekomst

Atlantis ziet volop mogelijkheden voor games in Health & Life Sciences. Bijvoorbeeld om gezonde eetgewoontes te ontwikkelen, om te informeren over een ingrijpende operatie of kinderen te helpen omgaan met een vechtscheiding.

“Games bewijzen hun nut in onder meer retail, logistiek en wetenschap. Die ervaring moeten we nu gaan doortrekken naar innovaties in gezondheid en zorgverlening.”

Verder in de toekomst

Virtual Reality gaat zorgen voor een revolutie in gaming. In Health & Life Sciences liggen volop mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het trainen van zorgverleners en het behandelen van angststoornissen.

We gaan verder

Deze longread krijgt vervolg. Het tweede deel gaat over de drempels die liggen op de weg naar grote innovaties. Hoe kunnen we daar als imagineers en zorgverleners mee omgaan?

Colofon

https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2015/12/MG_3481_paul-stekelenburg.jpg
  • Tekst:
  • Paul Stekelenburg
  • Botaniek
https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2015/12/WEB_YURR_OOMS_MG_3424.jpeg
  • Ontwerp:
  • Rob van Berkel
  • YURR Studio
https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2015/12/Marcel-Burg_MG_6320.jpg
  • Ontwikkeling:
  • Marcel Burg
  • Burg, Burg.
https://cityofimagineers.nl/wp-content/uploads/2016/02/Background1-6.jpg
  • Animaties:
  • Sebastian Mollet
  • Global Design Mainframe

Meer kennis & inspiratie

Awards 2015: achter het feest

op zoek naar het verhaal achter het feest.

lees meer

Breng váárt in vooruitgang!

Zo vinden imagineers vernieuwende ideeën.

lees meer